Benoemen wat je doet

Sonja Verhooren (logopediste)

Ik geef logopedie aan kinderen op de Maaskei. Met LINKX oefen ik woorden met onze leerlingen, maar ook zinnen. Met een van onze leerlingen oefen ik steeds iets langere zinnen. Daarom oefen ik met haar de zin ‘ik kleur rood’, ‘ik kleur geel’ en ‘ik kleur blauw’, tijdens het kleuren. Zij vindt het super om naar de gekleurde bellen te luisteren en de zinnen na te zeggen.

Bij dit spelletje leggen we de i-Pad op de tafel, en halen we de tags naar de i-Pad toe. Ik spreek de woorden ‘rood’, ‘geel’ en ‘blauw’ in. Ook leg ik een kleurplaat neer, en drie potloden. Een rode, een gele en een blauwe. En het is natuurlijk nog leuker om dit samen te doen. Wanneer ze een kleur hoort pakt ze een potlood en kleurt met het potlood en zegt: “ik kleur (geel, rood of blauw)”

Kleuren benoemen

Bertine de Leeuw (groepswerker bij KDC Adullam).

Het oefenen van kleuren is leuk voor veel (kleine) kinderen. Maar de kinderen op mijn groep, met een meervoudige verstandelijke beperking vinden het helemaal fantastisch om met de gekleurde bellen te spelen en te luisteren naar hoe de kleuren heten. Natuurlijk pikken ze de woorden niet heel snel op, maar ik geloof dat herhaling er uiteindelijk toe zal leiden dat woorden bij sommige van onze kinderen zullen blijven hangen.

Bij dit spelletje leggen we de ipad op de grond, en halen we de tags naar de ipad toe. Zo kunnen de kinderen goed samen spelen. Ik spreek bij de gekleurde tags de woorden ‘rood’, ‘geel’, ‘blauw’ in. Het leuke is dat onze kinderen gaan wachten op hun beurt. Je kunt pas de volgende kapot prikken als een bel klaar is met afspelen. Zo zijn ze echt even samen bezig op de grond.