Engelse woordjes leren

Helma van Rijn (moeder van kleuter)

Mijn zoontje Boris (5 jaar) is momenteel heel nieuwsgierig naar andere talen. Hij vindt het bere-interessant dat andere mensen een andere taal praten. Hij wil dan weten hoe je brandweerauto en politie zegt, maar ook hoe je moet tellen. Steeds spreek ik dat dan voor hem in, zodat hij ernaar kan luisteren. En natuurlijk daarna nog leuker om het eerst zelf te zeggen, en dan met de tags te checken of hij het goed heeft!

Mensen ‘taggen’

Natuurlijk kan je foto’s in de tags schuiven van je familie en vrienden. Maar het is natuurlijk nog concreter als je de tag vastmaakt aan jezelf, aan je broer en aan je moeder. Hang hem als ketting om je nek, of maak hem vast aan je broek ;).

Nieuwe taal leren

Je kunt woorden inspreken in elke taal. Het is ook leuk om bijvoorbeeld met kleuters Engelse woordjes te oefenen. Of misschien kom je uit een ander land, en wil je juist graag Nederlands leren. Dat kan! Je kan ook eerst het woord in je vertrouwde taal inspreken, en dan in de nieuwe taal. Dan hoor je dus bij elke link steeds: “stoel – chair”.

Benoem voorwerpen

Maak de tags vast aan voorwerpen en spreek het bijbehorende woord in. Leer de wereld om je heen begrijpen, en oefen de woorden die voor jou (of je omgeving) nuttig zijn om bij naam te weten.

Tel van 1 tot 5!

Zie je daar die 4 appels? Of 4 kookpitten? Kijk om je heen, en ontdek welke getallen jij in jouw omgeving kunt ontdekken!

Gebruik speciale interesses

Is jouw kind gek van Bob de Bouwer? Helemaal idolaat van Thomas de Trein? Of juist helemaal into de Teletubbies? Gebruik deze fascinaties dan als ingang om te oefenen. Wie weet kun je wel met Thomas getallen oefenen, of de kleuren van Bob!

Oefen emoties

Door pictogrammen of foto’s van emoties in de tags te schuiven, kun je emoties leren herkennen en benoemen. Maar ook kun je LINKX gebruiken om te oefenen met het uiten van emoties. Voel je je blij, link dan de blije LINKX-tag met je apparaat!

Elke stoel heet stoel

Door verschillende type voorwerpen, zoals stoelen, allemaal een tag te geven waarbij je het woord ‘de stoel’ inspreekt, help je kinderen bij taalbegrip. Elke stoel heet stoel, ook al zien ze er allemaal net wat anders uit.

Namen van familie oefenen

Door een foto in een LINKX-tag te schuiven, kun je ook de namen oefenen van opa, oma, mama, papa, of je broertje of zusje.

Interactieve activiteitenplanner

Met LINKX kun je je activiteitenplanner interactief maken. Schuif elke picto in een tag en zet ze op de juiste volgorde op een plankje. Bij aanvang van een nieuwe activiteit kun je samen naar het woord luisteren door de tag met het apparaat te linken. Is de activiteit klaar? Dan draai je de tag om, of doe je hem bijvoorbeeld in een mandje.