Voorzetsels

Loes van Wissen (Leerkracht R.K. Antoniusschool)

Met LINKX deed ik een taallesje over begrippen zoals in een hoekje, in het midden en over voorzetsels zoals: achter, voor, naast. Natuurlijk kan ik de kleuters gewoon vertellen op welke plek zij de diverse beeldjes van mijn kerststalletje mogen zetten. Echter, de stem die uit de iPad komt is veel leuker en spannender!

De tags liggen verspreid in mijn kamer. Bij elke tag staat een beeldje. De kinderen lopen met de iPad naar één van de tags en beluisteren de opdracht. Zo mogen ze bijvoorbeeld  het kindje Jezus (in het midden van) de stal zetten en de drie koningen (achter) de stal. De herder mag (links van) de stal, de schaapjes mogen (in een hoekje van) de stal en Josef en Maria mogen (naast elkaar/vóór) de stal staan. Zo zijn we spelenderwijs met taal bezig.

Taal en schrijven

Susan Spekschoor (leerkracht, moeder, schrijfster)

Susan Spekschoor heeft een website vol app- en e-booktips. Handig voor het onderwijs, maar ook voor ouders, verzorgers en begeleiders die op zoek zijn naar apps en ebooks voor kinderen. Voor haar website schreef ze een blog met haar ervaringen over LINKX, waarin zij o.a.dit lesidee opperde. 

Wil je aan de slag met taal en schrijven? Spreek een woord in en leg deze ergens neer. Welk woord vindt en hoort het kind? Schrijf deze dan nu op papier of op het digibord.

Uitbreiden van de woordenschat

Susan Spekschoor (leerkracht, moeder, schrijfster)

Susan Spekschoor heeft een website vol app- en e-booktips. Handig voor het onderwijs, maar ook voor ouders, verzorgers en begeleiders die op zoek zijn naar apps en ebooks voor kinderen. Voor haar website schreef ze een blog met haar ervaringen over LINKX, waarin zij o.a.dit lesidee opperde. 

Werk je themagericht in de onderbouw? Dan kun je de LINKX goed gebruiken voor uitbreiden van de woordenschat. Welke woorden zijn moeilijk of misschien wel nieuw voor de kinderen? Spreek deze woorden in. Iedere tag één woord. Stop een afbeelding/foto van dit woord in de tag. En leg deze ergens neer. Werk je met meerdere tags? Leg ze dan niet te dicht bij elkaar wanneer het om een zoekopdracht gaat.

Interactieve speurtocht

Je kunt met LINKX eenvoudig en snel een interactieve speurtocht maken. Verstop of plaats de tags juist duidelijk zichtbaar op een plek op de route. Gebruik gesproken instructies of ouderwets stoepkrijt om kinderen van de ene naar de andere tag te leiden. Begin bijvoorbeeld bij de rode tag. Daarin vertel je een spannend verhaal over de speurtocht. Bijvoorbeeld over piraat die je moet helpen om de schat te vinden, of een prinses die een geheime boodschap zoekt van haar prins. Bij elke tag hoor je een nieuwe opdracht. Beantwoord een quizvraag, doe een dansje, of vind een briefje in de tag met een getal of letter. Samen vormen ze een geheime code of allerlaatste hint!

 

Engelse woordjes leren

Helma van Rijn (moeder van kleuter)

Mijn zoontje Boris (5 jaar) is momenteel heel nieuwsgierig naar andere talen. Hij vindt het bere-interessant dat andere mensen een andere taal praten. Hij wil dan weten hoe je brandweerauto en politie zegt, maar ook hoe je moet tellen. Steeds spreek ik dat dan voor hem in, zodat hij ernaar kan luisteren. En natuurlijk daarna nog leuker om het eerst zelf te zeggen, en dan met de tags te checken of hij het goed heeft!

Mensen ‘taggen’

Natuurlijk kan je foto’s in de tags schuiven van je familie en vrienden. Maar het is natuurlijk nog concreter als je de tag vastmaakt aan jezelf, aan je broer en aan je moeder. Hang hem als ketting om je nek, of maak hem vast aan je broek ;).

Nieuwe taal leren

Je kunt woorden inspreken in elke taal. Het is ook leuk om bijvoorbeeld met kleuters Engelse woordjes te oefenen. Of misschien kom je uit een ander land, en wil je juist graag Nederlands leren. Dat kan! Je kan ook eerst het woord in je vertrouwde taal inspreken, en dan in de nieuwe taal. Dan hoor je dus bij elke link steeds: “stoel – chair”.

Benoem voorwerpen

Maak de tags vast aan voorwerpen en spreek het bijbehorende woord in. Leer de wereld om je heen begrijpen, en oefen de woorden die voor jou (of je omgeving) nuttig zijn om bij naam te weten.

Tel van 1 tot 5!

Zie je daar die 4 appels? Of 4 kookpitten? Kijk om je heen, en ontdek welke getallen jij in jouw omgeving kunt ontdekken!

Gebruik speciale interesses

Is jouw kind gek van Bob de Bouwer? Helemaal idolaat van Thomas de Trein? Of juist helemaal into de Teletubbies? Gebruik deze fascinaties dan als ingang om te oefenen. Wie weet kun je wel met Thomas getallen oefenen, of de kleuren van Bob!