Voorzetsels

Loes van Wissen (Leerkracht R.K. Antoniusschool)

Met LINKX deed ik een taallesje over begrippen zoals in een hoekje, in het midden en over voorzetsels zoals: achter, voor, naast. Natuurlijk kan ik de kleuters gewoon vertellen op welke plek zij de diverse beeldjes van mijn kerststalletje mogen zetten. Echter, de stem die uit de iPad komt is veel leuker en spannender!

De tags liggen verspreid in mijn kamer. Bij elke tag staat een beeldje. De kinderen lopen met de iPad naar één van de tags en beluisteren de opdracht. Zo mogen ze bijvoorbeeld  het kindje Jezus (in het midden van) de stal zetten en de drie koningen (achter) de stal. De herder mag (links van) de stal, de schaapjes mogen (in een hoekje van) de stal en Josef en Maria mogen (naast elkaar/vóór) de stal staan. Zo zijn we spelenderwijs met taal bezig.

Benoem voorwerpen

Maak de tags vast aan voorwerpen en spreek het bijbehorende woord in. Leer de wereld om je heen begrijpen, en oefen de woorden die voor jou (of je omgeving) nuttig zijn om bij naam te weten.

Gebruik speciale interesses

Is jouw kind gek van Bob de Bouwer? Helemaal idolaat van Thomas de Trein? Of juist helemaal into de Teletubbies? Gebruik deze fascinaties dan als ingang om te oefenen. Wie weet kun je wel met Thomas getallen oefenen, of de kleuren van Bob!

Elke stoel heet stoel

Door verschillende type voorwerpen, zoals stoelen, allemaal een tag te geven waarbij je het woord ‘de stoel’ inspreekt, help je kinderen bij taalbegrip. Elke stoel heet stoel, ook al zien ze er allemaal net wat anders uit.

Woorden goed uitspreken

Sem Assink (vader van zoon met TOS)

Mijn zoontje Bram (3 jaar) heeft moeite met de uitspraak van sommige klanken. Met LINKX oefen ik met hem bijvoorbeeld het uitspreken van de ‘v’. In de rode, gele en blauwe tag schuif ik een zelf getekende vis. Bij elke tag spreek ik zelf het woord ‘vis’ in.

Bram vindt het vervolgens heel leuk om de tags te zoeken, en de bubbels te zien verschijnen. Dit gebruik ik als motivatie. Als hij een tag gevonden heeft, moet hij van mij eerst zelf het woord uitspreken. Pas daarna mag hij linken met de ipad. Het verschijnen van de bubbels en het spelen ermee is z’n beloning!

Benoemen wat je doet

Sonja Verhooren (logopediste)

Ik geef logopedie aan kinderen op de Maaskei. Met LINKX oefen ik woorden met onze leerlingen, maar ook zinnen. Met een van onze leerlingen oefen ik steeds iets langere zinnen. Daarom oefen ik met haar de zin ‘ik kleur rood’, ‘ik kleur geel’ en ‘ik kleur blauw’, tijdens het kleuren. Zij vindt het super om naar de gekleurde bellen te luisteren en de zinnen na te zeggen.

Bij dit spelletje leggen we de i-Pad op de tafel, en halen we de tags naar de i-Pad toe. Ik spreek de woorden ‘rood’, ‘geel’ en ‘blauw’ in. Ook leg ik een kleurplaat neer, en drie potloden. Een rode, een gele en een blauwe. En het is natuurlijk nog leuker om dit samen te doen. Wanneer ze een kleur hoort pakt ze een potlood en kleurt met het potlood en zegt: “ik kleur (geel, rood of blauw)”