Benoem voorwerpen

Maak de tags vast aan voorwerpen en spreek het bijbehorende woord in. Leer de wereld om je heen begrijpen, en oefen de woorden die voor jou (of je omgeving) nuttig zijn om bij naam te weten.

Elke stoel heet stoel

Door verschillende type voorwerpen, zoals stoelen, allemaal een tag te geven waarbij je het woord ‘de stoel’ inspreekt, help je kinderen bij taalbegrip. Elke stoel heet stoel, ook al zien ze er allemaal net wat anders uit.

Interactieve activiteitenplanner

Met LINKX kun je je activiteitenplanner interactief maken. Schuif elke picto in een tag en zet ze op de juiste volgorde op een plankje. Bij aanvang van een nieuwe activiteit kun je samen naar het woord luisteren door de tag met het apparaat te linken. Is de activiteit klaar? Dan draai je de tag om, of doe je hem bijvoorbeeld in een mandje.

Lachen om mama’s stem

Mandy Swagerman (moeder van zoon met autisme)

Mijn zoontje Mitchell (4 jaar, autisme) speelt met LINKX en luistert eindeloos naar de woorden ‘de trampoline’, ‘de boeken’ en ‘Mitchell’s stoel’. Hij praat nu nog niet, maar we zien duidelijk dat hij probeert klanken na te doen. Hij vindt het prachtig om de bellen kapot te prikken, en komt het mij steeds trots laten zien als het hem gelukt is. En hij vindt het heel grappig om naar mijn stem te luisteren. Natuurlijk hoop ik dat het hem helpt, en dat hij straks begint met praten. Maar het belangrijkste is dat hij er plezier in heeft om op deze manier met woorden te spelen.

 

Woorden goed uitspreken

Sem Assink (vader van zoon met TOS)

Mijn zoontje Bram (3 jaar) heeft moeite met de uitspraak van sommige klanken. Met LINKX oefen ik met hem bijvoorbeeld het uitspreken van de ‘v’. In de rode, gele en blauwe tag schuif ik een zelf getekende vis. Bij elke tag spreek ik zelf het woord ‘vis’ in.

Bram vindt het vervolgens heel leuk om de tags te zoeken, en de bubbels te zien verschijnen. Dit gebruik ik als motivatie. Als hij een tag gevonden heeft, moet hij van mij eerst zelf het woord uitspreken. Pas daarna mag hij linken met de ipad. Het verschijnen van de bubbels en het spelen ermee is z’n beloning!

Benoemen wat je doet

Sonja Verhooren (logopediste)

Ik geef logopedie aan kinderen op de Maaskei. Met LINKX oefen ik woorden met onze leerlingen, maar ook zinnen. Met een van onze leerlingen oefen ik steeds iets langere zinnen. Daarom oefen ik met haar de zin ‘ik kleur rood’, ‘ik kleur geel’ en ‘ik kleur blauw’, tijdens het kleuren. Zij vindt het super om naar de gekleurde bellen te luisteren en de zinnen na te zeggen.

Bij dit spelletje leggen we de i-Pad op de tafel, en halen we de tags naar de i-Pad toe. Ik spreek de woorden ‘rood’, ‘geel’ en ‘blauw’ in. Ook leg ik een kleurplaat neer, en drie potloden. Een rode, een gele en een blauwe. En het is natuurlijk nog leuker om dit samen te doen. Wanneer ze een kleur hoort pakt ze een potlood en kleurt met het potlood en zegt: “ik kleur (geel, rood of blauw)”