Benoem voorwerpen

Maak de tags vast aan voorwerpen en spreek het bijbehorende woord in. Leer de wereld om je heen begrijpen, en oefen de woorden die voor jou (of je omgeving) nuttig zijn om bij naam te weten.

Interactieve activiteitenplanner

Met LINKX kun je je activiteitenplanner interactief maken. Schuif elke picto in een tag en zet ze op de juiste volgorde op een plankje. Bij aanvang van een nieuwe activiteit kun je samen naar het woord luisteren door de tag met het apparaat te linken. Is de activiteit klaar? Dan draai je de tag om, of doe je hem bijvoorbeeld in een mandje.

Zelf kiezen

Liezeth de Vreugd (gezinshuismoeder/ouder)

De meeste kinderen kunnen zelf vertellen wat ze op hun boterham willen. Misschien vragen ze het niet altijd even netjes, maar voor Jessey (9 jaar, autisme) zijn de woorden ‘brood’ en ‘pasta’ moeilijk te zeggen. Laat staan, ‘mag ik alsjeblieft een boterham met pasta?’ Iets wat we allemaal misschien uiteindelijk wel willen voor onze kinderen. Want je wilt tenslotte ook dat anderen jouw kind begrijpen en accepteren.

Ik ben altijd bezig om Jessey uit te lokken tot communicatie. Met gebaren, gesproken taal, maar ook met woordbeelden. En dat gaat gelukkig steeds beter. Voordat we de speelkit gebruikten, waren we thuis eigenlijk niet zo concreet met gesproken taal bezig. Toen ging het vooral om het bieden van een veilige plek voor Jessey om te groeien. Nu oefenen we met het hele gezin met Jessey aan tafel, bijvoorbeeld tijdens het eten. Op de tafel ligt de ipad met de tags. Een tag zit vast aan zijn favoriete knuffel. Zo motiveert ik hem extra voor het spelletje. De andere tag ligt bij het brood, en de andere bij de pasta. Zo oefent hij dagelijks de woorden ‘brood’ en ‘pasta’, op het moment dat hij dat ook gaat eten. Hij is daar dol op, dus het zijn goede woorden om mee te beginnen. Hij vindt het heerlijk om de bellen kapot te prikken, de woorden te horen, en ze zelf ook na te zeggen. Zo kan hij dus (na)zeggen wat hij wil eten. Een ideale manier om zich te uiten, totdat hij het helemaal zelf kan.